07.09.2022

Konflikt između medicinskih sestara i šta sa njim

Loši međuljudski odnosi među medicinskim sestrama su uglavnom teret za lekare koji smatraju da ih se ”njihovi problemi” ne tiču jer smatraju da ih bespotrebno troše i odvlače od velikog broja pacijenata kojima je neophodno da se u potpunosti posvete.

Razlog zašto je konflikt među medicinskim sestrama čest slučaj skoro svake ordinacije koja broji više od 5 zaposlenih jeste u razlici razumevanja sitaucije.

Ova razlika se lako previdi i zaboravi. Što je apsolutno jasno obzirom da je teško staviti se u cipele sagovornika u trenutku kad ste i sami iznervirani što se vaše vreme troši na rešavanje ko je kriv.

Međutim, važno je imati na umu da se medicinske sestre generalno osećaju kao da nisu dovoljno poštovane i cenjene. Smatraju da one nose svu težinu posla.

Ovu “nepravdu” sestre kompenzuju kreiranjem sitaucija gde se iznova i iznova dokazuje kako su one neophodne i kako se bez njih ne može.

Međusobno nadmetanje doprinosi svakodnevnim trzavicama koje su plodno tle za otvorene svađe i konflikte.

Na nesvesnom nivou unutar dinamike celokupnog tima se tada kreira trougao - jedna sestra se postavi u ulogu žrtve, napadajući drugu koja dobija ulogu progonitelja. Od vas kao “gazde” se očekuje da ste sudija i da donesete presudu.


Upravo ova nametnuta uloga sudije koji mora da proceni ko je u pravu a ko kriv, te da sprovodi kaznene mere, najviše vas opterećuje i od toga želite da pobegnete.


S druge strane, ukoliko budete izbegavali da se bavite međuljudskim odnosima, budža ispod tepiha raste do te mere da nećete moći ući u sobu. Postaće goruća prepreka za razvoj vaše privatne prakse.

Prvi korak ka rešavanju konflikta unutar tima jeste uvođenje redovnih sastanaka na nedeljnom nivou.

Otvorenim razgovorom šta je čija uloga, a šta očekivanja smanjuje se tenzija i jača kolektivni duh.

Podsetite da niste jedni drugima protivnici, da svi igrate u istom timu sa istom misijom.

Kako voditi ovakav tip sastanka tako da bude produktivan, da poziva na otvoren i iskren razgovor unutar tima bez straha od sankcionisanja prolazimo kroz program biznis konsultacija.

Zakažite svoje uvodne besplatne konsultacije klikom ovde kako bismo videli da li su moje usluge najbolje rešenje za vašu kliniku.
Želite učiniti sve što je do vas kako bi unapredili poslovanje svoje klinike?


PRIJAVITE SE NA NJUZLETER I POSTANITE JOŠ BOLJI LIDER

Svakog utorka pišem šta odmah možete učiniti kako biste bili
korak bliži sistemu koji funkcioniše i kad vi niste tu.

Prijavite se klikom ovde.